Finančné riaditeľstvo Slovenskej republiky pripravilo metodiku k najčastejším otázkam a odpovediam k uplatňovaniu sadzieb dane z pridanej hodnoty pri reštauračných službách od 1.1.2025.
Od 1.1.2025 sa zákonom č. 278/2024 Z. z., ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti s ďalším zlepšovaním stavu verejných financií novelizoval aj zákon č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty, a to konkrétne v čl. VII dochádza od 1.1.2025 k zmenám v ustanovení § 27 zákona o DPH, ktoré upravuje sadzby DPH a k zmenám v zozname tovarov a služieb podliehajúcich zníženým sadzbám dane uvedených v prílohách č. 7 a č. 7a zákonu o DPH. V dôsledku týchto zmien okrem iného budú:
- Služby spojené s podávaním jedál a nápojov – len reštauračné a stravovacie služby pozostávajúce z poskytovania pripraveného alebo nepripraveného jedla určeného na ľudskú konzumáciu podliehať zníženej sadzbe dane 5%,
- Služby spojené s podávaním jedál a nápojov – len reštauračné a stravovacie služby pozostávajúce z poskytovania nápojov určených na ľudskú konzumáciu ( s výnimkou poskytovania alkoholických nápojov s obsahom alkoholu viac ako 0,5% objemu) budú podliehať zníženej sadzbe dane 19%.
Podávanie alkoholických nápojov s obsahom alkoholu viac ako 0,5% objemu v rámci poskytovania reštauračných a stravovacích služieb bude podliehať základnej sadzbe dane vo výške 23% zo základu dane.
Novelou platnou od 1.1.2025 sa menia sadzby dane, ale však sa nemení princíp posudzovania, že ak zákazník pripravené jedlo skonzumuje v reštaurácii za stolom, tak sa mu poskytuje reštauračná služba (ktorú zdaní od nového roka 5% sadzbou DPH), a ak jedlo nebude konzumovať v reštaurácii, ale mu bude rovno vydané zabalené v plastových nádobách, resp. nabraté do obedára, t.j. jedlo si odnesie so sebou, tak v takomto prípade pôjde o dodanie tovaru, ktoré sa zdaní 19% sadzbou DPH.
Sadzby dane na predaj v predajných stánkoch – na rôznych kultúrnych, športových akciách, festivaloch, jarmokoch a trhoch tzv. predaj na „stojáka“. V danom prípade poskytovanie jedla a nápojov sprevádzajú len elementárne zariadenia (pulty bez možnosti sedenia) vyžadujúce len minimálne ľudské nasadenie, neprevládajú prvky poskytovania služieb a teda nejde o dodanie reštauračných služieb, ale o dodanie tovaru. Na dodaný tovar – na alkoholické nápoje sa uplatní 23% sadzba dane, pretože tento tovar sa nenachádza v prílohe č. 7 zákona o DPH. Na dodaný tovar – nealkoholické nápoje , na pečenú klobásu, mäsové špeciality sa uplatní 19% DPH, pretože tento tovar sa nachádza v 1. bode prílohy č. 7 zákona o DPH.
Zdanenie vstupného na silvestrovský večierok – predaj vstupenky. Pri rozhodovaní o použití sadzby dane je potrebné vychádzať z §27 ods. 5 zákona o DPH, ktorý znie: „Pri zmene sadzby dane sa použije pri každom vuniku daňovej povinnosti sadzba dane platná v deň vzniku daňovej povinnosti.“ Zo vstupného zinkasovaného pred silvestrovským večierkom vznikne daňová povinnosť podľa § 19 ods. 4 zákona o DPH – dňom prijatia platby a je potrebné z neho odviesť daň v sadzbách dane 10% a 20%, ktoré sú platné v čase vzniku daňovej povinnosti – december 2024. Vzhľadom k tomu, že zaplatené vstupné predstavuje preddavok v 100% výške ceny poskytnutých služieb z ktorého bude daň „vysporiadaná“ – odvedená v príslušnom daňovom priznaní, z poskytnutého jedla po polnoci už žiadna daňová povinnosť nevznikne a teda nie je dôvod v takomto prípade zo vstupného odviesť aj 5% sadzbu dane.
Daňový režim kaucie a zdanenie zálohy na reštauračné služby – kaucia má zabezpečovaciu funkciu, nie je odplatou za poskytnutú službu a preto sa nezdaňuje. Pokiaľ platiteľovi zákazník zaplatil v roku 2024 zálohu jednoznačne vymedzenú na podávaný alkohol, k čomu platiteľ vyhotoví aj doklad a predmetnú zálohu zdaní 20% DPH a odvedie z nej daň v príslušnom zdaňovacom období roka 2024.